Atrium Septum Defect (ASD)

10-11-2013 22:29

Kai heeft o.a. als 'special need' een ASD. Wat een ASD inhoudt lees je hier.

 

Atriumseptumdefect (ASD, of ASD-II) is een bouwfout van het hart. 

Het hart bestaat uit 2 kamers en 2 boezems. Tussen de twee boezems en kamers bevindt zich een tussenschot dat de boezems van elkaar scheidt.

  • tussenschot = septum
  • boezem= atrium

Een gaatje in het tussenschot tussen de boezems is een Atrium Septum Defect (ASD).

ASD

Hoe ontstaat een ASD?
ASD behoort tot de aangeboren hartafwijkingen.

De baby heeft vóór de geboorte een natuurlijke opening in het tussenschot tussen de linkboezem en rechterboezem (het foramen ovale). Er zit een klepje voor de opening in het tussenschot. Het klepje staat open. Het groeit na de geboorte binnen enkele maanden vast. De natuurlijke opening sluit.

Bij kinderen met een ASD is het klepje te klein om de opening af te sluiten. Of het gat is te groot om door het klepje afgesloten te worden. Het gaatje in het tussenschot blijft zitten.

Wat zijn de gevolgen?
Door het gaatje stroomt extra bloed van de linker- naar de rechterboezem. Dit is hoorbaar met de stethoscoop als geruis.

De extra stroom bloed belast het hart en de longen. Vooral de rechterkant van het hart moet harder werken. De rechterkant van het hart wordt groter. Uiteindelijk kan dit leiden tot hartritmestoornissen of hartfalen.

Wat merkt u aan uw kind?
De ernst van een ASD varieert van licht tot ernstig. Hoe groter de opening in het tussenschot, hoe eerder uw kind klachten heeft. 

De meeste kinderen met ASD hebben weinig klachten. Als er een groot gaatje in het tussenschot is, kan uw kind zich op den duur wellicht minder goed inspannen. Uw kind wordt sneller moe en houdt het sporten minder lang vol dan leeftijdsgenootjes.

Is het altijd nodig een ASD te sluiten?
Nee, dit is niet altijd nodig. Heel kleine openingen hoeven niet dicht. Deze vormen nauwelijks een extra belasting voor het hart. Artsen noemen dit een persisterend foramen ovale. Zo'n klein gaatje kan op latere leeftijd nog dichtgroeien.

Meestal groeit een ASD echter niet vanzelf dicht en besluit de cardioloog dat het beter is om het gaatje te sluiten.

De leeftijd waarop dit gebeurt hangt af van de grootte en van de plaats van het gat in het tussenschot. Meestal wordt een kind voor het zesde jaar geopereerd.

Er zijn 2 mogelijkheden om een ASD te sluiten:

  • sluiten via een operatie
  • sluiten met een parapluutje

Operatie
De arts sluit het gat in het tussenschot met hechtingen. Op een  iets groter gat hecht hij er een soort lapje (patch) overheen. Het lapje is meestal een stukje hartvlies (het pericard). 

Papapluutjes om een ASD te sluitenParapluutje
Soms maakt de arts het gat dicht met een soort parapluutje. De arts schuift het parapluutje in het gat. Dit gebeurt met behulp van hartkatheterisatie.

De kinderen herstellen over het algemeen snel na de ingreep. Binnen een paar weken gaan ze vaak alweer naar school.

Risico op endocarditis

Uw kind heeft de eerste 6 maanden na het sluiten van het ASD een verhoogd risico om een infectie aan de binnenwand van het hart op te lopen, endocarditis. 

Lees meer over het risico op endocarditis bij aangeboren hartafwijkingen of bestel of download de brochure Bacteriële endocarditis.
 

 

Controle 
Na het sluiten van een ASD vindt er na een paar weken een eerste controle plaats. Als gevolg van het ASD kan de rechterkamer vergroot zijn. Bij de controle let de cardioloog er vooral op of de rechterkamer weer een normale omvang heeft. 

Ook zal er bij nacontroles een hartfilmpje gemaakt worden, omdat er jaren later soms ritmestoornissen optreden. Dit komt door het littekenweefsel dat ontstaat na de operatie. Hierdoor kunnen de electrische stroompjes die over het hart lopen ontregeld raken. 

Bij kinderen bij wie het gaatje op jonge leeftijd is gesloten, komt dit minder vaak voor. 

Toekomst
Kinderen met een ASD hebben na sluiting van het gat een normale levensverwachting. Zij mogen alles doen wat hun leeftijdsgenootjes ook doen. Volwassenen met een ASD hebben meestal geen nieuwe operaties of andere ingrepen nodig. 

—————

Terug